Reproductive development of lemon (Citrus aurantifolia Swingle) under different soil moisture levels

M. Caballero, H. Caballero, G. Cobeña, C. Solórzano

Resumen


According to the Food and Agriculture Organization of the United Nations, citrus fruits dominate the worldwide production of all fruits. Because of its geographical position, Ecuador has favourable growing conditions for citrus fruit production and most of the country has favourable conditions for plants and their relationships with environmental conditions. The objective of the present research was to determine the reproductive phenology of lemon sutil (Citrus aurantifolia Swingle) under varying soil moisture levels. A Database Configuration Assistant) using a Randomized Complete Block design as applied and four treatments and six repetitions were distributed as follows: treatment 1 [crop coefficient (Kc) 0.3], treatment 2 (Kc 0.5), treatment 3 (Kc 0.7) and treatment 4 (Kc 0.9). Fruit quality, skin and pulp weight, seed quantity, juice content, degree Brix and polar and equatorial diameter were evaluated, and the phenology was adjusted to BBCH scale coding. No statistically significant difference was found during the study that resulted from rains that homogenised the entire substrate and maintained soil moisture. We established that from the phenological phase of primordia to fruit harvest, there was an interval of 138–140 d wherein the average weight of the fruit (42.62 g) fluctuated according to the weight of the skin (7.65 g), weight of the pulp (34.73 g), number of seeds (5.05), amount of juice (14.36 mL), degrees Brix (5.5), polar and equatorial diameters (44.32 and 42.12 mm, respectively) and the titratable acidity (6.54%). We concluded that the Kcs proposed in the present research should be evaluated during the dry season because, in this investigation, irrigation was induced by Kc for only 2 months after the rains.

Palabras clave


Production; quality; primordium; phases; fruit.

Texto completo:

PDF (English)

Referencias


Agustí, M. (2003). Citricultura, 2ª Edición. Ed. Mundi-Prensa. Madrid, España. 422 pp.

Agustí, M., Almela, V., Aznar, M., Juan, M., & Eres, V. (1995). Desarrollo y tamaño final del fruto en los agrios. Valencia: Generalitat Valenciana.

Agustí, M., Martínez, A., Mariano, M., & Almela, V. (1987). Cuajado y desarrollo de los frutos críticos. Escala BBCH. Instituto Agroforestal Mediterráneo, Universidad Politécnico de Valencia, España.

Albornoz, G. (1992). El Tomate de Árbol en el Ecuador. (Cyphomandra betacea sendt). Universidad Central del Ecuador. Facultad de Ciencias Agrícolas. Quito, Ecuador. pp. 35-66.

Bain J, (1985), Morphological, anatomical and physiological changes in the developing fruit of the Valencia orange, Citrus sinensis L. Osbeck. Australian Journal of Botanic, 6, 1-24.

Burgos, C., Perdomo, R., Morales, C., & Cayón, D. (1998). Efecto de los niveles de agua en el suelo sobre palma de aceite (Elaeis guineensis Jacq.). II. Estado hídrico diario de palmas en etapa de vivero. Palmas (Colombia), 19 (2), 37-44.

Davies, F.S., & Albrigo, L.G. (1994). Cítricos, Editorial Acribia S.A. Zaragoza, España.

El Comercio. (2012). Cuatro variedades de limón están de cosecha. [22 abril 2018]. Retrieved from https://elcomercio.pe/

Enciso, M. J., Sauls, J.W., Wiendenfeld, R. P., & Nelson, S. D. (2008). Los Impactos del Riego de Cítricos. AgriLIFE Extensión Service Fact Sheet B-6205S. Texas. 16 p.

Faostat. (2016). Evaluación de la producción de cítricos 2017 – informe principal. Estudio FAO: Montes Núm. 140. Roma, Italia. Retrieved from http://www.fao.org/faostat/en/#home

FAO. (2006). Coeficientes de cultivos para cítricos en época lluviosa y época seca. Vol. No. 24, Roma.

Garrán, S.M., Ragone, M.L., & Ciuccio, J. (1993). Observaciones fenológicas en plantas cítricas. In: XVI Congreso Argentino de Horticultura: 171.

Heuveldop, J., Tasis, J. P., Quiros, S., & Espinoza, L. (1986). Agroclimatología Tropical. Ed. Univ. Est. A Distancia, San José, Costa Rica. 378 pp. Retrieved from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=DD05AfVeRs0C&oi=fnd&pg=PR7&sig=iC9TTanRc-B2SfM5AD1yhEYxlfo#v=onepage&q&f=false

Hardy, S., & Sanderson, G. (2010). Citrus maturity testing. Primefact, 980:1-6.

INIAP. (2016). Guía Técnica Sobre el manejo de los cítricos en el litoral Ecuatoriano. Manual Técnico, Portoviejo, Manabí, Ecuador.

Mateus, D., Pulido, X., Gutiérrez, A., & Orduz, J. (2010). Evaluación económica de la producción de cítricos cultivados en el Piedemonte del Departamento del Meta durante 12 años. Orinoquia, 14(1), 87-99.

Orozco, G.J. (2014). Aplicación de cuatro reguladores vegetales, en la potencialidad productiva del limón sutil en la cooperativa Los Guayacanes, cantón Arenillas. Trabajo de titulación. UTMACH, Unidad Académica de Ciencias Agropecuarias, Machala, Ecuador.

Olazabal, A., Bravo, J.E., & Hernández. (2005). Fisiología poscosecha de frutas y hortalizas. Facultad de Ingeniería, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. pp. 5-32.

Pérez, J., Romero, P., Navarro, J., & Botía, P. (2008). P. Response of sweet orange cv ‘Lane late’ to deficit irrigation in two rootstocks. In: Water relations, leaf gas exchange and vegetative growth. Irrigation Science; 26(5): 415-425.

Puente, H.C.J. (2006). Determinación de las características físicas y químicas del limón sutil (Citrus aurantifolia Swingle). Thesis. Universidad Técnica Del Norte, Facultad de Ingeniería En Ciencias Agropecuarias y Ambientales. 142 pp.

Rebolledo Roa, A. (2012). Fisiología de la floración y fructificación en los cítricos. Corporación Universitaria Lasallista.

Zadoks, J.C., Chang, T.T., & Konzak, C.F. (1974) A decimal code for the growth stages of cereals. Weed Research, 14, 415–421 and Eucarpia Bulletin, 7, 49–52.

Sokolov, A.A. (1981). Métodos de cálculo del balance hídrico guía internacional de investigación y métodos (No. C 25357). Instituto de Hidrología de España, Madrid UNESCO, París (Francia).

Stenzel, N.M.C., Neves, C.S.V.J., Marur, C.J., Scholz, M.B.S., & Gomes, J.C. (2006). Maturation curves and degree-days accumulation for fruits of Folha Murcha orange trees. Scientia Agricola, 63 (3), 219-225. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162006000300002

UTEPI, (2006). - Unidad Técnica de Estudios para la Industria Lima y Limón. Estudio Agroindustrial en el Ecuador. Competitividad de la cadena de valor y perspectiva de Mercado. 81p. [29 April 2018]. Retrieved from https://www.unido.org/researchers/publications

Valiente, J.L., & Albrigo, G.L. (2000). Modeling flowering date ofsweet orange treesin central Florida based on historical weather. In: Proceedings of the International Society of Citriculture, 1, 296-299.3




DOI: http://dx.doi.org/10.21704/pja.v2i3.1228

Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.


Copyright (c) 2018 Marilyn Aurora Buendia Molina

Office:

Peruvian Journal of Agronomy
Facultad de Agronomía
Universidad Nacional Agraria La Molina
Av. La Molina s/n, La Molina.
Lima 12. Perú
Phone: +51 (1) 6147800 - 475
e-mail: pja@lamolina.edu.pe