Effects of foliar extracts of guaba (Inga edulis) and cadaghi (Corymbia torrelliana) on coffee (Coffea arabica ‘Caturra Roja’) under nursery conditions in Chanchamayo, Peru

Authors

  • W. Ojeda Grupo de Investigación Agricultura y Desarrollo Sustentable en el Trópico Peruano. Facultad de Agronomía. Departamento de Fitotecnia. Universidad Nacional Agraria. La Molina. Lima. Perú.
  • R. Borjas Grupo de Investigación Agricultura y Desarrollo Sustentable en el Trópico Peruano. Facultad de Agronomía. Departamento de Fitotecnia. Universidad Nacional Agraria. La Molina. Lima. Perú.
  • L. Alvarado Grupo de Investigación Agricultura y Desarrollo Sustentable en el Trópico Peruano. Facultad de Agronomía. Departamento de Fitotecnia. Universidad Nacional Agraria. La Molina. Lima. Perú.
  • V. Castro-Cepero Grupo de Investigación Agricultura y Desarrollo Sustentable en el Trópico Peruano. Facultad de Agronomía. Departamento de Fitotecnia. Universidad Nacional Agraria. La Molina. Lima. Perú.
  • A. Julca-Otiniano Grupo de Investigación Agricultura y Desarrollo Sustentable en el Trópico Peruano. Facultad de Agronomía. Departamento de Fitotecnia. Universidad Nacional Agraria. La Molina. Lima. Perú.

DOI:

https://doi.org/10.21704/pja.v3i2.1316

Keywords:

Allelopathy, forest species, coffee, plant extracts.

Abstract

The objective of this study was to determine the allelopathic effects of leaf extracts of the forest species guaba (Inga edulis) and cadaghi (Corymbia torrelliana) on coffee (Coffea arabica ‘Caturra Roja’) plants grown under nursery conditions in Chanchamayo, Peru. Different doses of fresh leaf extracts were applied to coffee plants using a completely randomized design, with four treatments for each forest species (T1 = 0‰, T2 = 10‰, T3 = 20‰, and T4 = 30‰) and 12 replicate plants per treatment. It was found that none of the foliar extracts had an allelopathic effect on coffee plants in terms of height, stem diameter, number of leaves and dry weight; however fresh weight was significantly altered following “cadaghi” treatment.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amb, M.K. & Ahluwalia, A.S. (2016). Allelopathy: Potential Role to Achieve New Milestones in Rice Cultivation. Rice Science, 23 (4), 165-183.

Ávila, L., Murillo, W., Durango, E., Torres, F., Quiñones, W., & Echeverri, F. (2007). Efectos alelopáticos diferenciales de extractos de eucalipto. Scientia Et Technica. 8(33): 203-204. Retrieved from https:// revistas.utp.edu.co/index.php/revistaciencia/ article/view/5851/3365

Ballester, A., Arias, M., Cobián, B., López, E., & Vieitez, E. (1992). Estudio de potenciales alelopáticos originados por Eucalyptus globulus Labill., Pinus pinaster Ait. y Pinus radias D. Pastos, 12(2), 239254.

Benzing, A. (2001). Agricultura Orgánica Fundamentos para la Región Andina. Editorial Nectar-Verlag. Willingen-Schwenninger. Alemania. 682 pp.

Blanco, Y. (2006). La utilización de la alelopatía y sus efectos en diferentes cultivos agrícolas. Cultivos tropicales. 27(3): 5-16. Retrieved from http:// www.redalyc.org/pdf/1932/193215825001.pdf

Cazón, A.; De Viana, M. & Gianello, J. (2000). Identificación de un compuesto alelopático de Baccharis boliviensis (Asteraceae) y su efecto en la germinación de Trichocereus pasacana (Cactaceae), Revista de Biología Tropical, 48(1), 47-51. Retrieved from https://revistas.ucr.ac.cr/ index.php/rbt/article/download/18149/18384

Ceccon, E. & Martínez-Ramos, M. (1999). Aspectos ambientales referentes al establecimiento de plantaciones de eucalipto de gran escala en áreas tropicales: aplicación al caso de México. Interciencia. 24(6): 352-359. Retrieved from http://www.oikos.unam.mx/LECT/images/ publicaciones-2000/cemmr_1999.pdf

Da Silva, J., Bomfim, H., Almeida, S., & Borges, M. (2012). Potencial alelopático de espécies arbóreas nativas do cerrado. Revista de Biologia e Ciências Da Terra 12(1):7-11.

Grisi, R.; Anair Souto, B.; Passos da Silva, V.; Venturim, N. & Nogueira, R. (2011). Viabilidad de sistemas agrosilvopastoriles implantados con clones de eucalipto en Brasil. Acta Nova 5 (2): 247-253.

Goncalves, A., Tonet, A. & Stofell, A. (2015). Potencial alelopático das plantas daninhas sobre o desenvolvimento de plântulas de soja (Glycine max L.). A Revista Eletrônica da Faculdade de Ciências Exatas e da Terra Produção/construção e tecnologia 4(7):52-59

Inoue, M.H.; Santana, D.C.; Souza Filho, A.P.S.; Possamai, A.C.S.; Silva, L.E.; Pereira, M.J.B. & Pereira, K.M. (2010). Potencial alelopático de Annona crassiflora: efeitos sobre plantas daninhas. Planta Daninha 28(3):488-498.

Julca, A.; Blas, R.; Borjas, R.; Bello, S.; Anahuí, J.; Talaverano, D.; Crespo, R. & Fundes, G. (2010). Informe de colecta de germoplasma de café en el Perú. UNALM-FDA-Café Perú-FINCyT. Lima. 38 pp.

Lines, M. & Fournier, O. (1979). Efecto alelopático de Crupessus lusitanica Mill. sobre la germinación de las semillas de algunas hierbas. Revista de Biología tropical. 27(2): 223-229. Retrieved from https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/ download/25652/25981

Márquez, F. & Monteiro, B. (2001). Potencial alelopático de Mimosa caesalpinaefolia Benth sobre sementes de Tabebuia alba (Cham.) Sandw. Floresta e Ambiente, 8(1), 130-136.

Pérez, C.; Crespo, E.; Rodrigo, J.; Santos, J.; De las Heras, P.; Castro, P. & Vásquez, A. (2011). Efecto alelopático de especies invasoras de ribera sobre la germinación de especies del sotobosque. In 50º Reunión científica de la Sociedad Española para el estudio de los pastos (S.E.E.P). Pastos paisajes culturales entre tradición y nuevos paradigmas del siglo XXI: 189-194. Retrieved from http:// digital.csic.es/bitstream/10261/44846/1/2011%20 Alelopatia%20invasoras%20Pastos2011.pdf

Rawat, L.S., Narwal, S.S., Kadiyan, H.S., Maikhuri, R.K., Negi, V.S. & Pharswan, D.S. (2012). Allelopathic effects of sunflower on seed germination and seedling growth of Trianthema portulacastrum. Allelopathy journal, 30(1), 11–21.

Sousa de Oliveira, M.; Mercadante, M.; Monteiro, L.; Nascimento, P.; Gusmao, E. & Souto, B. (2005). Efeitos alelopáticos de seis espécies arbóreas da família Fabaceae. Montes Claros, 7(2), 121-128 Souto, X.; Gonzales, L., & Reigosa, M. (1993). Estudio de los efectos alelopáticos producido por partes aéreas de distintas especies arbóreas (Eucalyptus globulus, Acacia melanoxylon, Quercus robus, Pinus radiata) en descomposición en el suelo. In Congreso Forestal español. Ponencias y Comunicaciones Tomo.1: 189-194. Retrieved from http://secforestales.org/ publicaciones/index.php/congresos_forestales/ article/view/14916/14759

Souza, P.A.; Peres, A.R.; Montes, R.M.; Andreani Júnior, R., & Martins, J.T. (2011). Efeito alelopático de extratos de buva e grama-seda na germinação de alface e cebolinha. Horticultura Brasileira, 29, 2305-2312.

Souza, A.; Rodrigues, L., & Rodrigues, T. (1997). Potencial alelopático de forrageiras tropicais: Efeitos sobre invasoras de pastagens. Planta Daninha, 15(1), 5360.

Villagaray, S.M. & Bautista, E. (2011). Sistemas agroforestales con tecnología limpia en los suelos del VRAEM, Perú. Acta Nova, 5 (2), 289-311.

Varela, G. 2017. Efectos alelopáticos de Alnus nepalensis D. Don en cuatro cultivos agrícolas de importancia socioeconómica en la zona de Intag, noroccidente del Ecuador. Trabajo de titulación Ing. Forestal. Universidad Técnica del Norte. Ibarra. Ecuador. 128 pp. Retrieved from http://repositorio.utn.edu. ec/handle/123456789/6875

Downloads

Published

2019-08-19

How to Cite

Ojeda, W., Borjas, R., Alvarado, L., Castro-Cepero, V., & Julca-Otiniano, A. (2019). Effects of foliar extracts of guaba (Inga edulis) and cadaghi (Corymbia torrelliana) on coffee (Coffea arabica ‘Caturra Roja’) under nursery conditions in Chanchamayo, Peru. Peruvian Journal of Agronomy, 3(2), 68-73. https://doi.org/10.21704/pja.v3i2.1316

Most read articles by the same author(s)