Effect of accelerated organic fertilizer on coffee seedlings (Coffea arabica L.)
DOI:
https://doi.org/10.21704/ac.v81i2.1667Keywords:
Coffe, fertilizer, agriculture, sustainable performance, organicAbstract
The objective of the research was to evaluate the effect of accelerated organic fertilizer on the growth and development of coffee plants (Coffea arabica L.), Catimor variety, in the Greenhouse of the Experimental Center and Multipurpose Laboratory of the Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA), district La Molina, department of Lima, Peru. The completely random design was used, with two treatments: treatment 1 (without accelerated organic fertilizer) and treatment 2 (with accelerated organic fertilizer). The following were evaluated: plant height, number of branches, stem diameter, leaf width and length, percentage of dry matter, nitrogen concentration, phosphorus, potassium and calcium in the leaves. The results showed that the use of accelerated organic fertilizer in coffee plants stimulates the variables plant height (24,76 cm), stem diameter (5,74 mm), nitrogen concentration (2,33%), phosphorus concentration (0,17%), calcium concentration (1,61%), but without statistical difference between treatments. In the number of branches per plant, the treatment with accelerated organic fertilizer had the highest number of branches with 3,25 branches per plant, compared to the treatment without accelerated organic fertilizer with 1,5 branches per plant.
Downloads
References
• Albaugh, T., Rubilar, R., Fox, R., Allen, L., Urrego, J., Zapata, M., & Stape, J. (2015). Response of Eucalyptus grandis in Colombia to midrotation fertilization is dependent on site and rate but not frecuency of application. Forest Ecology and Management, 350: 30- 39.
• Aguilar, C., Alvarado, F., Martínez, J., Gutiérrez, A., & Morales, J. (2016). Evaluación de tres abonos orgánicos en el cultivo de café (Coffea arabica L.) en etapa de vivero. Siembra, 3: 11-20.
• Avelino, J. et al. (2005). Effects of slope exposure, altitude and yield on coffee quality in two altitude terroirs of Costa Rica, Orosi and Santa María de Dota. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85 (11): 1869-1876.
• Ballesteros, LF., Teixeira, JA., & Mussatto, S. (2014). Propiedades químicas, funcionales y estructurales de los granos de café gastados y la piel plateada del café. Journal Food Bioprocess Technol, 7(2): 3493-3503.
• Boudet, A., Chinchilla, V., Boicet, T., & González, G. (2015). Efectos de diferentes dosis de abono orgánico tipo bocashi en indicadores morfológicos y productivos del cultivo de pimiento (Capsicum annuum L.) var. California Wonder. Revista Centro Agricola, 42(4): 5-9.
• Boudet, A., Tony, F., Santos, R., & Meriño, Y. (2017). Efecto sobre el tomate (Solanum lycopersicum L.) de diferentes dosis de abono orgánico bocashi en condiciones agroecológicas. Revista Centro Agrícola, 44 (4): 37-42.
• Castellanos, D.E., Rincón, J.M., & Arguello, A. (2015). Evaluación del efecto de un biofertilizante ligado a un soporte orgánico mineral en un cultivo de lechuga en la Sabana de Bogotá bajo condiciones de invernadero. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 9(1): 72-85.
• Castro-Tanzi, S., Dietsch, T., Urena, N., Vindas, L., & Chandler, M. (2012). Analysis of management and site factors to improve the sustainability of smallholder coffee production in Tarrazu, Costa Rica. Agric. Ecosyst. Environ., 155:172-181.
• Castro-Tanzi, S. (2017). El calcio es un nutriente limitante en cafetales bajo manejo intensivo de fertilizantes en ultisoles. Agronomía Costarricense, 41(1): 105-119.
• Choquehuanca, C. (2018). Plan de negocio para la comercialización de cafés peruanos a través de una plataforma online en lima metropolitana. Tesis de grado de Maestro en Administración, ESAN, Lima, Perú. 180pp.
• Corral, A., Valverde, M., Martínez, R., Chávez, C., & Benavides, R. (2016). Propiedades físicas, químicas y biológicas de un suelo con biofertilización cultivado con manzano Terra Latinoamericana, 34(4): 441-456.
• DaMatta, F.M., Ronchi, P.C., Maestri, M., & Barros, S.R. (2007). Ecophysiology of coffee growth and production. Brazilian Journal of Plant Physiology, 19: 485-510.
• Davies, AP., Govaerts, R., Bridson, DM., & Stoffelen, P. (2006). An annotated taxonomic conspectus of genus Coffea (Rubiaceae). Bot. J. Linn. Soc., 152:465-512.
• Dias, R., & Melo, B. (2009). Proporção de material orgânico no substrato artificial para a produção de mudas de cafeeiro em tubetes. Revista Ciências Agrotec Lavras, 33(1): 144- 152.
• Gardiazábal, F., Mena, F., & Magdahl, C. (2007). Efecto de la fertilización en base A N-P-K-Ca-MgB-Zn en palto (Persea americana Mill.) CV. Hass sobre su desarrollo, productividad y postcosecha de la fruta. Proceedings VI World Avocado Congress (Actas VI Congreso Mundial del Aguacate) 2007. Viña Del Mar, Chile. 12 – 16 Nov. 2007. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/237691999_EFECTO_DE_LA_FERTILIZACION_EN_BASE_A_N-P-K-Ca-Mg-Zn_EN_PALTO_Persea_americana_Mill_CV_HASS_SOBRE_SU_DESARROLLO_PRODUCTIVIDAD_Y_POSTCOSECHA_DE_LA_FRUTA/link/5589fca508ae9076016fb13c/download
• González, H., Sadeghian; S., & Jaramillo, A. (2014). Épocas recomendables para la fertilización de cafetales .Avances técnicos Cenicafé Número 422.
• Gross. (1992). Abonos: guía práctica de la fertilización (7 ma edición) Edición. Mundi Prensa. España.
• Gutiérrez-Castorena, EV., Gutiérrez-Castorena; MC., & Ortiz-Solori, CA. (2015). Manejo integrado de nutrientes en sistemas agrícolas intensivos: revisión. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 6(1): 201-15.
• He, J., Pheng, T.L., & Chong, J.G. (2000). Alleviation of photoinhibition in heliconia grown under tropical natural conditions after release from nutrient stress. Journal of Plant Nutrition, 23(2): 181-196.
• Jara, D. (2017). Efecto de dos fuentes de materia orgánica en la producción de plantones de café (Coffea arabica) en el caserío nuevo Amazonas, distrito Yamón, provincia Utcubamba – Amazonas. Tesis de Ingeniero Agrónomo, Universidad Nacional “Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas, Chachapoyas, Perú. 61 pp.
• Julca, A., Borjas, R., Bello, S., Ladera, Y., & Rebaza, D. (2015). El crecimiento del café var. caturra roja y su relación con la aplicación de abonos orgánicos. Revista de la Facultad de Ingeniería de la USIL, 2 (2):75-89.
• Julca, A., Solano, W., & Crespo, R. (2002). Crecimiento de Coffea arabica variedad Caturra amarillo en almácigos con substratos orgánicos en Chanchamayo, selva central del Perú. Investigación Agraria: Producción Protección Vegetal, 17(3): 353-365.
• Kadri, SM., Zaluski, R., Lima, GPP., Mazzafera, P., & Orsi, RD. (2016). Characterization of Coffea arabica monofloral honey from Espirito Santo, Brazil. Food Chemistry, 203:252-257.
• Kathurima, C.W., Gichimu, B.M., Kenji, G.M., Muhoho, S.M., & Boulanger, R. (2009). Evaluation of beverage quality and green bean physical characteristics of selected Arabica coffee genotypes in Kenya. African Journal of Food Science, 3:365-371.
• Lammel, D.R., Azevedo, L.C.B., Paula, A.M., Armas, R.D., Baretta, D., & Cardoso, E. J.B.N. (2015). Microbiological and faunal soil attributes of coffee cultivation under different management systems in Brazil. Brazilian Journal of Biology, 75(4): 894-905.
• LAO, O. (2013). Fertilización en el cultivo de palto. Guía técnica. Universidad Nacional Agraria la Molina – AGROBANCO.
• Linares-Gabriel, A., López-Collado, C.J., TinocoAlfaro, C.A., Velasco-Velasco, J., & LópezRomero, G. (2017). Application of biol, inorganic fertilizer and superabsorbent polymers in the growth of heliconia (Heliconia psittacorum cv. Tropica). Revista Chapingo Serie Horticultura, XXIII (1): 35-48.
• López, W., Castro, I., Salinas, E., Reynoso, E., & López, J. (2016). Propiedades de los suelos cafetaleros en la Reserva de la Biósfera El Triunfo, Chiapas, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7(3): 607-618.
• Malavolta, E., Vitti, G.C., & De Oliveira, S.A. (1997). Avaliação do estado nutricional das plantas. Principios e aplicações. 2a edicicão. Piracicaba. Associação Brasileira para Pesquisa da Potassa e do Fosfato, Brasil.
• Martínez, C., Muena, V., & Ruiz, R. (2014). Nutrición y Fertilidad en Palto. Boletín INIA N° 283, 74 p. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, La Cruz, Chile. Disponible en:http://biblioteca.inia.cl/medios/biblioteca/boletines/NR40071.pdf
• Montes, C. (2019). Efecto de la fertilización con abono orgánico (A.L.O.F.A) en plantas de cafè (coffea arábica). Localización: Scientia et Technica, 24 (2): 331-339.
• Montoya-Restrepo, E., Hernández-Arrefondo, J., Unigarro-Muñoz, C., & Flórez-Ramos, C. (2017). Estimación del área foliar en café variedad Castillo a libre exposición y su relación con la producción. Cenicafé, 68: 55-61.
• Mosquera, A., Melo, M., Quiroga, C., Avendaño, D.M., Barahona, M., Galindo, F.D., Lancheros, J.J., Prieto, S.A., Rodriguez, A., & Sosa, D. (2016). Evaluación de fertilización orgánica en cafeto (Coffea arabica) con pequeños productores de Santander, Colombia. Temas Agrarios, 21(1): 90 - 101.
• Orozco, A.L., Valverde, M.I., Martínez, R. Chávez, C., & Benavides, R. (2016). Propiedades físicas, químicas y biológicas de un suelo con biofertilización cultivado con manzano. Terra Latinoamericana, 34 (4): 441-456.
• Puentes-Páramo, Y., Menjivar-Flores, JC., & Aranzazu-Hernández, F. (2016). Concentración de nutrientes en hojas, una herramienta para el diagnóstico nutricional en cacao. Agron. Mesoam. , 27(2): 329-336.
• Ramírez, F., Boniche, J., Bertsch, F., & Mora, L. (2002). Consumo de nutrimentos por los frutos y bandolas de café caturra durante un ciclo de desarrollo y maduración en Aquiares, Turrialba, Costa Rica. Agronomía Costarricense, 26:33-42.
• Reyes, J., Torres, J., Murillo, B., Herrera, M., Guridi, F., Luna, R., López, R., & Real, G. (2015). Humatos de vermicompost y su efecto en el crecimiento de plántulas de tomate (Solanum lycopersicum, L). Biotecnia, XVII (2): 9 -12.
• Rodríguez, A. (2017). Estudio de la aplicación foliar de potasio en la prevención de potasio en la prevención de la caída de frutos Persea americana Mill. Var. Hass en Casma, Ancash. Tesis de Ingeniero agrónomo, Universidad de Trujillo, Perú. 43pp.
• Sadeghian, K.S., & González, O.H. (2012). Alternativas generales de fertilización para cafetales en etapa de producción. Avances técnicos Cenicafé, 423: 1-4.
• Saharan, B.S., & Nehra, V. (2001). Plant growth promoting rhizobacteria: A critical review. Life Sci. Med. Res. 2011: LSMR-21.
• Salazar, G., & Sadeghian, K. (2016). Respuesta del café (Coffea arabica L.) a la fertilización antes y después de la Zoca. Cenicafé, 67(1) 81-93.
• Tisdale, S.W., Nelson, W.L., & Beaton, J.D. (1985). Soil fertility and fertilizers. New York, USA: MacMillan Publishing Co.
• Trinidad, S.A., & Aguilar, M.D. (1999). Fertilización foliar, un respaldo importante en el rendimiento de los cultivos. Terra, 17(3): 247-255.
• Tristão, F., De Andrade, S. & Silveira, A. 2006. Fungos micorrízicos arbusculares na formação de mudas de cafeeiro, em substratos orgânicos comercias. Bragantia, 35(4): 649-658.
• Torres, J., Reyes, J., & González, J. (2016). Efecto de un bioestimulante natural sobre algunos parámetros de calidad en plántulas de tomate (Solanum lycopersicum, L). Biotecnia, XVIII (2): 11-15.
• Valencia, G. (1972). Utilización de la pulpa de café en los Almácigos En Avances Técnicos de Cenicafé Tomo l. Federación de Cafeteros de Colombia. Chinchina. Colombia. 21-22pp.
• Valbuena, N., Parraga, P., Linares, L., Ramos, J., & Junco, J. (2016). Modelos de estimación de área foliar a partir de observaciones morfológicas en Brachiaria brizantha cv. Toledo. Revista Unellez de Ciencia y Tecnología, 34: 40-44.
• Villacís-Aldaz, L., Chungata, L., Pomboza, P., & León, O. (2016). Compatibilidad y tiempo de sobrevivencia de cuatro microorganismos benéficos de uso agrícola en biol. Journal of the Selva Andina Biosphere, 4(1): 39-45.
• Wang, N., Jassogne, L., van Asten, PJA., Mukasa, D., Wanyama, I., Kagezi, G., & Giller, KE. (2015). Evaluating coffee yield gaps and important biotic, abiotic, and management factors limiting coffee production in Uganda. European Journal of Agronomy, 63:1-11.
• Zamora, F., Tua, D., & Torres, D. (2008) Evaluación de cinco fuentes orgánicas sobre el desarrollo vegetativo y rendimiento del cultivo de papa. Agronomía Trop., 58(3): 233-243.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Roberto Cosme De La Cruz, Auristela Reynoso Zárate, Enrique Raúl Adama Rojas, Vs Pocomucha Poma
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.