Competitiveness of Peru and South America in rice (Oryza sativa) and potato (Solanum tuberosum) production

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21704/ac.v82i1.1737

Keywords:

Comparative advantage revealed, competitiveness, trade flows, rice, potato

Abstract

Peru and South America have achieved benefits with the expansion of trade flows, but there would be competitive weakness in two of their emblematic products: rice and potato. It was analyzed how competitive Peru and South America are in the production of rice and potatoes, using the revealed comparative advantage method, finding that the Relative Trade Balance (BCR) is less than 0 for both products in Peru being a net importer of both products (BCR potato -0.859 and rice -0.891) and less than 1 for South America, the BCR of potato -0.375 classifies it as a net importer and that of rice (0.280) shows a slight export trend. It is concluded that neither South America nor Peru is competitive in these crops, although some countries in South America export rice (Uruguay) and potato (Chile and Argentina). The results of the revealed competitiveness indicators determine those Peruvian potatoes and rice are not competitive products at the international trade level. Exports are not significant, which indicates that production is basically directed to the domestic market. While competitiveness as a region in relation to the world is also considered low, countries must import these products to satisfy their demand, it is only Uruguay that presents a better level of openness to international trade.

Downloads

Download data is not yet available.

References

• Alarco, G. (2017). Tratados de libre comercio, crecimiento y producto potencial en Chile, México y Perú. Economía UNAM 14(42). México sep-dic, 2017. México D.F. México.

• Banco Mundial. (2017). Tomando impulso en la agricultura peruana: oportunidades para aumentar la productividad y mejorar la competitividad del sector. PG del Medio Ambiente y Grupo del Banco Mundial, Washington DC, Estados Unidos de Norteamérica.

• Bravo-Ortega, C. (2019). Productividad del sector agrícola: una mirada global. Oficina de Estudios y Políticas Agrarias – ODEPA. Ministerio de Agricultura, Santiago de Chile, Chile.

• Chica, J., Tirado, Y., & Barreto, J. (2016). Indicadores de competitividad del cultivo del arroz en Colombia y Estados Unidos. Revista de Ciencias Agrícolas, 33(2), 16-31.

• D´Alessio, F. & Carpio, L. (2013). Productividad y competitividad. Strategia. Lima: Pontificia Universidad Católica del Perú.

• FAOSTAT [Food and Agriculture Organization of the United Nations Statistics Division]. (2018). World Food and Agriculture Statistical Pocketbook. Rome, Italy.

• Gómez, E. (2015). Mecanismos para la determinación del posicionamiento competitivo de sectores económicos en escenarios internacionales. Puente Revista Científica, 97-104. Medellín, Colombia.

• Ibarra, M., González, L., & Demuner, M. (2017). Competitividad empresarial de las pequeñas y medianas empresas manufactureras de Baja California. Estudios Fronterizos, 18(35), 107-130.

• Jaramillo, J., Escobedo, J., Barrera, A., & Herrera, B. (2013). Eficiencia económica en el beneficiado de vainilla (Vanilla planifolia J.) en la región del Totonacapán, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 4 (3), 477-483.

• Krugman, P., Wells, R., & Graddy, K. (2015). Fundamentos de Economía, (3era ed.) 595. Reverté, Barcelona, España.

• Latruffe, L. (2010). Competitiveness, Productivity and Efficiency in the Agricultural and Agri-Food Sectors. OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers, No. 30, OECD Publishing, Paris, Francia.

• Ministerio de Agroindustria. (2017). Mercado Externo de la papa. Presidencia de la Nación, Subsecretaria de Mercados Agropecuarios. Buenos Aires, Argentina. Disponible en:https://www.magyp.gob.ar/sitio/areas/ss_mercados_agropecuarios/areas/hortalizas/_archivos/000030_Informes/000995_Mercado%20Externo%20de%20la%20Papa%20-%202017.pdf.

• MINCETUR [Ministerio de Comercio Exterior y Turismo]. (2018). Gobierno peruano gestiona primeras exportaciones de papa al Brasil. Disponible en https://www.mincetur.gob.pe/gobiernoperuano-gestiona-primeras-exportaciones-depapa-al-brasil/#:~:text=papa%20al%20Brasil-,Gobierno%20peruano%20gestiona%20primeras%20exportaciones%20de%20papa%20al%20Brasil,variedad%20Yungay%20al%20mercado%20extranjero.

• OCDE/FAO [Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos /Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura]. (2019). OCDE-FAO Perspectivas Agrícolas 2019-2028. OECD Publishing, París/Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO), Roma, Italia.

• ODEPA [Oficina de Estudios y Políticas Agrarias]. (2018). Boletín de papa. Ministerio de Agricultura. Gobierno de Chile. Febrero. Santiago de Chile, Chile.

• Stellian, R., & Danna-Buitrago, J. (2017). Competitividad de los productos agropecuarios colombianos en el marco del tratado de libre comercio con los Estados Unidos: análisis de las ventajas comparativas. Revista de la CEPAL, 122, 139-163.

• Toledo, W. (2017). El rol de las exportaciones en el crecimiento económico: evidencia de una muestra de países de América Latina y el Caribe. Revista de Economía, XXXIV (89), 78-100.

Downloads

Published

2021-09-20

Issue

Section

Original articles/ Business, Management and Accounting

How to Cite

Anderson Seminario, M. de las M., Gómez Oscorima, R. M., Diez Matallana, R. A., & Linares Salas, A. J. (2021). Competitiveness of Peru and South America in rice (Oryza sativa) and potato (Solanum tuberosum) production. Anales Científicos, 82(1), 11-21. https://doi.org/10.21704/ac.v82i1.1737

Most read articles by the same author(s)