Competitiveness of cattle in the province of Atalaya, Ucayali, Peru

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21704/ne.v7i1.1908

Keywords:

competitive factors, commercial strategies, cattle, profitability

Abstract

The aim of this paper was to evaluate the competitiveness factors of the cattle activity in Atalaya province, Ucayali, Peru, in order to propose commercial strategies that increase the income of cattle farmers. Literature concerning competitive factors was reviewed, to subsequently measure, quantitatively, based on the Likert scale, the results of achieving competitiveness in each of the proposed factors. The results showed that the cattle activity, considering the production of milk and meat, present a low level of competitiveness in the following factors: technological level (15.78 points), associativity (6.68 points), knowledge of the market (16.37 points); and market access (14.2 points). A competitive level was only obtained in the technical assistance factor (18.68 points). Based on the deficient results of the evaluation of the factors of competitive strategy of production costs, product differentiation, and market segmentation in the cattle activity of Atalaya, the following strategies were proposed, among others: commercialization: training in the production of improved pastures, creation of business plans, establishment of strategic alliances with private companies that provide technology, use of benchmarking; and participation in cattle fairs. Of all these, the commercial strategy that results in the greatest impact on the increase in income for Atalaya farmers corresponds to their participation in regional cattle fairs, since prices double, compared to traditional sales.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Acosta, A., & Díaz, T. (2014). Lineamientos de política para el desarrollo sostenible del sector ganadero. Oficina Subregional de la FAO para Mesoamérica. Ciudad de Panamá, 95.

Acosta, A., & Valdés, A. (2014). Situación y perspectiva del sector ganadero en Centroamérica. Lineamientos de política para el desarrollo sostenible del sector ganadero. Roma, Italia, FAO, 3-22.

Aiquipa, C.E., Bello, L.M., Changra, L.M., & Mosto, R. (2017). La Asociatividad Empresarial como modelo de gestión para aumentar la competitividad de las Medianas Empresas Formales de Engordadores de Ganado Bovino en el Distrito de Lurín. Tesis para optar el título de administración de empresas, Universidad Peruana de Ciencias aplicadas, Lima. Perú. 82 p.

Arévalo, J.L., & Sosa, J.H. (2015). Análisis de competitividad como herramienta para la gerencia global en las micro, pequeñas y medianas empresas (MIPYMES). Puente. Revista Científica.

Ascona, J.A. (2017). Estudio de la comercialización del ganado vacuno en el distrito de Canchaque, provincia de Huancabamba. Tesis para optar el título de Ingeniero Zootecnista, Universidad Nacional de Piura, Piura. Perú. 73 p.

Camasa, J. (2019). Factores de competitividad en la cadena productiva de granadilla (passiflora ligularis juss) en Santa Teresa, La Convención, Cusco. Tesis para optar el grado de Magister Scientiae en Agronegocios, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. Perú. 98 p.

Castro, E. (2010). Las estrategias competitivas y su importancia en la buena gestión de las empresas. Ciencias Económicas, 28 (1), 247–276.

Carroll, E., Chang, J., Lodi, L., Rapsomanikis, G., Zimmermann, A., & Blandford, D. (2018). The state of agricultural commodity markets 2018: agricultural trade, climate change and food security. The state of agricultural commodity markets 2018: agricultural trade, climate change and food security.

Carreño, N.E.F., Moreno, M.R. G., & Benavides, C.A.N. (2020). Asociatividad para la administración los sistemas de producción campesina. Revista Estrategia Organizacional, 9(1), 1-17.

CENAGRO, I. (2012). IV Censo Nacional Agropecuario. Resultados finales. INEI Lima Perú.

Cuevas, V., Loaiza, A., Astengo, H., Moreno, T., Borja, M., Reyes, J.E., & González, D. (2018). Análisis de la función de producción de leche en el sistema bovinos doble propósito en Ahome, Sinaloa. Revista mexicana de ciencias pecuarias, 9(2), 376-386.

De Carvalho, T.B., & De Zen, S. (2017). A cadeia de Pecuária de Corte no Brasil: evolução e tendências. Revista iPecege, 3(1), 85-99.

Dill, M.D., Corte, V.F.D., Barcellos, J.O. J., Canozzi, M.E.A., & Oliveira, T.E.D. (2013). Comparative analysis of the competitiveness of Brazil and the USA in the international beef market. Revista Ceres, 60, 765-771.

García, C. (2019). Competitividad del banano orgánico (musa paradisiaca) en la región Piura. Tesis para optar el grado de Magister Scientiae en Agronegocios, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. Perú. 174 p.

López-Zapata, E., López-Moros, G. P., & Agudelo-Muñoz, S. M. (2019). Relación entre estrategias competitivas y tipos de aprendizaje organizativo en empresas colombianas. Información tecnológica, 30(5), 191-202.

Macedo, C. (2016). Producción de leche en ganado de doble propósito cruces (europeo x Cebú) bajo un sistema Silvopastoril intensivo, en Pucallpa. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo, Universidad Nacional de Ucayali, Ucayali. Perú. 84 p.

Meza, A. (2022). Competitividad para el fortalecimiento de la comercialización de la ganadería vacuna en la provincia de Atalaya, Ucayali. Tesis para optar el título de Magister Scientiae en Agronegocios, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. Perú. 106 p.

Ministerio de Agricultura y Riego (MINAGRI). (2017). Plan Nacional de Desarrollo Ganadero 2017 – 2027. R.M. N° 297 – 2017. 78 p. Disponible en: https://www.midagri.gob.pe/portal/download/pdf/especiales/plan-nacional-ganadero.pdf

Minaya, C. A., & Chinguel, D.O. (2021). Análisis económico de la oferta agrícola de variedades comerciales de papas peruanas. Revista Latinoamericana de la Papa, 25(1), 52-70.

Gobierno Regional de Ucayali – Dirección Regional Agraria. (2018). Plan Regional Ganadero de Ucayali 2018 – 2027 (PRGU). Disponible en: https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/1185887/RER0736-201820200803-1197146-9pi3oh.pdf

Peña, Y., Nieto Alemán, P.A., & Díaz Rodríguez, F. (2008). Cadenas de valor: un enfoque para las agrocadenas. Equidad y Desarrollo, 1(9), 77-85.

Porter, M.E. (2011). Competitive advantage of nations: creating and sustaining superior performance. simon and schuster.

Ramírez, M.H.J. (2006). Modelo de competitividad empresarial. Umbral científico, (9), 115-125.

Ramírez Molina, R. I., & Ampudia Sjogreen, D. M. (2018). Factores de competitividad empresarial en el sector comercial.

Rodrigues, L. M. S., & Marta-Costa, A. A. (2021). Competitividade das exportações de carne bovina do Brasil: uma análise das vantagens comparativas. Revista de Economia e Sociologia Rural, 59.

Rodríguez-Hernández, R., Cadena-Iñiguez, P., Morales-Guerra, M., Jácome-Maldonado, S., Góngora-González, S., Bravo-Mosqueda, E., & Contreras-Hinojosa, J. R. (2013). Competitividad de las unidades de producción rural en Santo Domingo Teojomulco y San Jacinto Tlacotepec, sierra sur, Oaxaca, México. Agricultura, sociedad y desarrollo, 10(1), 111-126.

Rojas, P., Romero, S., & Sepúlveda, S. (2000). Algunos ejemplos para medir competitividad. Competitividad de la agricultura: cadenas agroalimentarias y el impacto del factor localización espacial. San José, Costa Rica: IICA Publicaciones. Serie de Cuadernos Técnicos, (14).

Sánchez, J. (2019) Caracterización de los sistemas de producción de vacunos para el desarrollo ganadero en el distrito de Oxapampa – Pasco. Tesis para optar el grado de magister en producción animal, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. Perú. 123p.

Superintendencia Nacional de Administración Tributaria (SUNAT). (2017). Obtenido de: http:// www.sunat.gob.pe/aduanas/ADUANET.htm

Tacuchi, V. (2013). Diagnóstico situacional de la cadena productiva de lácteos.

Published

2022-06-30

Issue

Section

Artículo original / Research Article

How to Cite

Minaya Gutiérrez, C., Espinoza Villanueva, L. ., Chinguel Labán, D. ., & Bermúdez Reyes, F. (2022). Competitiveness of cattle in the province of Atalaya, Ucayali, Peru. Natura@economía, 7(1), 15-31. https://doi.org/10.21704/ne.v7i1.1908

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>