Characterization of a technology package for the Peruvian green coffee processing with specialty coffee qualities to export

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21704/ac.v82i1.1752

Keywords:

product technology, equipment technology, process technology, operation technology, technology management

Abstract

The objective of this study was to define a technology package, in order to provide an inventory of the technologies used during the processing of the Peruvian green coffee with specialty coffee qualities to export, supported by a technological management perspective. The methodology relied on a technology package construction, by identifying, describing and quantifying four of its components, based on a systematic literature review, and five professional’s endorsements; each of them knowledgeable of the technologies used in agricultural products processing. Here, semi-structured interviews (Massachusetts Institute of Technology protocol) were used. As a result, a technology package was obtained with 79 generic technologies, 76 of these are involved during the processing activities, which develop physical, sensorial and cultural specialty coffee qualities, valuable for foreign markets. The package defined has limitations related to technical specifications. However, the study reveals its possible applications to: diagnose the management of current technologies, take decisions according to the specific case needs, and boost a technological forthcoming approach to match technologies with market requirements.

Downloads

Download data is not yet available.

References

• Aire, J. (2019). Factores de la oferta exportable en las empresas agroexportadoras de café en la provincia de Chanchamayo, 2018. Tesis de pregrado, Universidad Continental, Huancayo. Perú. 245 p. Disponible en:

https://repositorio.continental.edu.pe/handle/20.500.12394/6045

• Benavente, K. (2018). Propuesta de un proceso de calidad en la producción de café en Oxapampa-Villa Rica basado en la gestión por procesos para aumentar la productividad. Tesis Ingeniería Industrial, Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas, Lima, Perú. 330 p. Disponible en: https://repositorioacademico.upc.edu.pe/handle/10757/624415?show=full&locale-attribute=es

• Bitzer, V., Glasbergen, P., & Arts, B. (2013). Exploring the potential of intersectoral partnerships to improve the position of farmers in global agri-food chains: findings from the coffee sector in Peru. Agric. Human Values, 30 (1),5–20. https://doi.org/10.1007/s10460-012-9372-z

• Dávila, J. (2018). Influencia de parámetros de tostado de café especial sobre el puntaje de taza obtenido mediante un panel de jueces certificados. Tesis Magister Scientiae en Tecnología de Alimentos, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. Perú. 212 p. Disponible en: http://repositorio.lamolina.edu.pe/bitstream/han

dle/UNALM/3401/davila-romero-juancarlos.pdf?sequence=1&isAllowed=y

• Delgado, W. (2009). Caracterización del proceso de transferencia y adopción tecnológica de pequeños y medianos productores de cebolla (Allium cepa L.) en el municipio de Pasca (Cundinamarca). Tesis de Magíster en Desarrollo Rural, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá. Colombia. 119 p. Recuperado de: https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/134/eam1.pdf?sequence=2&isAllowed=y

• Farfán, F. (2007). Cafés especiales. En: CENICAFÉ. Sistemas de Producción de Café en Colombia. Digital repository of the National Coffee Research Centre. Colombia. 234-254 p. Recuperado de: http://hdl.handle.net/10778/720

• FNC [Federación Nacional del Café de Colombia]. (2018). Informe de Gestión. Recuperado de: https://federaciondecafeteros.org/app/uploads/2019/10/Informe_Gestion_2018_compressed1.pdf

• Gómez, J. (2019). Modelación del procesamiento agroindustrial del café desde la fruta hasta el café oro. Informe de Proyecto Final de Graduación, Universidad de Costa Rica, Ciudad Universitaria Rodrigo Facio. Costa Rica.100 p. Disponible en: http://www.kerwa.ucr.ac.cr/handle/10669/79794

• Grabs, J., & Ponte, S. (2019). The evolution of power in the global coffee value chain and production network. Journal of Economic Geography 19(1), 803-828. doi:10.1093/jeg/lbz008

• Hernández-Aguilera, J., Gómez, M., Rodewald, A., Rueda, X., Anunu, C., Bennett, R., & van Es, H. (2018). Quality as a Driver of Sustainable Agricultural Value Chains: The Case of the Relationship Coffee Model. Bus. Strateg. Environ 27 (2), 179–198. https://doi.org/10.1002/bse.2009

• IICA. [Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura]. (2016). La situación y tendencias de la producción de café en América Latina y el Caribe. Disponible en: https://camcafeperu.com.pe/admin/recursos/publicaciones/La-situacion-tendencias-produccioncafe-America-Latina-y-Caribe.pdf

• INIA. [Instituto Nacional de Innovación Agraria]. (2013). Centro Piloto de Investigación Adaptativa y Capacitación en Café. Disponible en: Http://repositorio.inia.gob.pe/handle/inia/974

• INIA. [Instituto Nacional de Innovación Agraria]. (2016). Guía Metodológica para la Transferencia de Tecnología Agraria. Disponible en: Http://repositorio.inia.gob.pe/handle/inia/479

• INIFAP. [Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y pecuarias]. (2013) . Paquete Tecnológico para el Cultivo de Café Sierra Huasteca Potosina. Disponible en: http://www.inifapcirne.gob.mx/Biblioteca/Paquetes2012/81.pdf

• JNC. [Junta Nacional del Café]. (2019). El Cafetalero. Disponible en: https://juntadelcafe.org.pe/revista-cafetalero/

• Kuramoto, J. (2010). Prácticas exitosas de innovación empresarial y comportamiento tecnológico sectorial. En: Peña, L. Innovación empresarial y comportamiento tecnológico sectorial: experiencias exitosas y estudios de casos. Lima: CIES; FINCYT.5-19 p. Disponible en: https://innovateperu.gob.pe/fincyt/doc/INFOR

MES_CIES/Estudios%20Sintesis.pdf

• MINAGRI. [Ministerio de Agricultura e Irrigación]. (2018). Plan Nacional de Acción del Café Peruano 2018-2030. Disponible en: https://www.undp.org/content/dam/peru/docs/Publicaciones%20medio%20ambiente/PNACafe%20(pliegos)%2018Oct2018%20(1).pdf

• Mwangi, M., & Kariuki, S. (2015). Factors Determining of New Agricultural Technology by Smallholder farmers in Developing Countries. Journal of Economics and Sustainable Development 6(5), 208-216. Disponible en: https://www.iiste.org/Journals/index.php/JEDS/article/view/20710/21632

• Nahuamel, E. (2018). Factores competitivos para el desarrollo de la caficultura peruana. Pensamiento Crítico 23 (2), 97-114.doi.org/10.15381/pc. v23i2.15806

• Napaico, B. (2015). La influencia de la innovación tecnológica en la producción y procesamiento del café en la provinciaChanchamayo. Tesis de Pregrado, Universidad Nacional del Centro del Perú, Huancayo, Perú. 228p. Disponible en: http://repositorio.uncp.edu.pe/handle/UNCP/135

• OECD. [Organization for Economic Cooperation and Development]. (2011). OECD Reviews of Innovation Policy: Peru. Disponible en: https://www.oecd-ilibrary.org/science-andtechnology/oecd-reviews-of-innovation-policyperu-2011_9789264128392-en

• OIC. [Organización Internacional del Café]. (2018). Reglamento de Estadística Certificados de Origen. Londres 13 de abril de 2018, pp: 1-8. Disponible en: http://www.ico.org/documents/cy2017-18/icc102-9-r1c-rules-certificates-origin-final.pdf

• Palacios, L. (2014). Proyecto de cooperaciónResponsabilidad social corporativa: caracterización del café de Satipo. Trabajo de Fin de Grado, Universidad de La Rioja, Logroño. España. 57 p. Disponible en: https://biblioteca.unirioja.es/tfe_e/TFE000859.pdf

• PNUD. [Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo]. (2017). Línea Base del Sector Café en el Perú. Disponible en: https://www.pe.undp.org/content/peru/es/home/library/environment_energy/linea-de-base-delsector-cafe-en-el-peru.html

• Puerta, G. (2011). Composición química de una taza de café. Avances Técnicos Cenicafé. Centro Nacional de Investigaciones de Café. Manizales, Colombia. Disponible en: https://www.cenicafe.org/es/publications/avt04142.p

df

• Raya, V.; Parra, M. & Cid, M. (2015). Evaluación de un nuevo paquete tecnológico para producción de tomate de exportación. Revista Agropecuaria 1 (22), 77-82. Disponible en: http://anuariosatlanticos.casadecolon.com/index.php/GRANJA/article/view/9942

• Rhinehart, R. (2009). What is a specialty coffee? SCAA Articles. California, USA. Available in: https://scanews.coffee/2017/03/17/what-isspecialty-coffee/

• Roca, T. (2014). Políticas y factores que contribuyen a la transferencia de tecnología en organizaciones del Perú. Revista Venezolana de Gerencia, 19 (68), 639-669. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29032819003

• Silbey, S. (2020). Qualitative Research Methods: Conversational Interviewing. [Virtual Lessons]. Massachusetts Institute of Technology, Perú, Lima. Available in: https://www.edx.org/course/qualitativeresearch-methods-conversational-interv

• Solleiro, J., & Castañón, R. (2016). Gestión tecnológica: conceptos y prácticas. 2da Edición. Plaza y Valdés Editores, México. 410 p. Disponible en: http://cambiotec.org.mx/site/wpcontent/uploads/2017/09/E-LibroGestio%CC%81n-2.pdf

• SUNAT. [Superintendencia Nacional de Aduanas y Administración Tributaria]. (2020). Estadísticas y Estudios (marzo 2020). Información aduanera exportaciones. [Exportaciones definitivas de principales subpartidas nacionales por sector económico]. Disponible en:

http://www.sunat.gob.pe/estadisticasestudios/exportaciones.html

• Takashi, K., Muraoka, R., & Otsuka, K. (2019). Technology adoption, impact, and extension in developing countries’ agriculture: A review of the recent literature. Agricultural Economics 51 (1): 31-45. doi.org/10.1111/agec.12539

• Zarazúa, J., Solleiro, J., Altamirano, R., Castañón, R., & Rendón, R. (2009). Esquemas de innovación tecnológica y su transferencia en el agro empresas frutícolas del estado de Michoacán. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 17(34), 38-71. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=4171150

Downloads

Published

2021-09-21

Issue

Section

Original articles/ Agricultural and Biological Sciences

How to Cite

Pajuelo Tucto, I. D., & Huerta Camones, L. E. (2021). Characterization of a technology package for the Peruvian green coffee processing with specialty coffee qualities to export. Anales Científicos, 82(1), 171-179. https://doi.org/10.21704/ac.v82i1.1752

Most read articles by the same author(s)

<< < 43 44 45 46 47 48