Effect of enzymatic supplementation in productive parameters of guinea pigs of (Synthetic Line P 0.625)

Authors

  • Ferggie Bernaola Rodriguez Instituto Nacional de Innovación Agraria, La Molina, Lima, Perú.
  • Lilia Chauca Francia Instituto Nacional de Innovación Agraria, La Molina, Lima, Perú.
  • Fernando Orrego Vásquez Instituto Nacional de Innovación Agraria, La Molina, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.21704/ac.v82i2.1794

Keywords:

guinea pigs , diet, enzyme complex, eight

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effect of the supplementation of an enzymatic complex in integral diets for guinea pigs in the growing phase on productive performance. In total, 54 male guinea pigs (Synthetic line P 0.625) were used and submitted to a diet free of the enzyme complex (T1), and two experimental ones, one with 0.1% (T2) and the other with 0.2% (T3) of enzyme complex evaluated between two weeks of age (weaning) and after rearing (nine weeks old). It was statically evaluated and there were found no significant difference between treatments in relation to final body weight, weight gain, feed intake and feed conversion; and it was reported the weekly average of percentage of dairy dry matter intake by body weight.

Downloads

Download data is not yet available.

References

• Alltech. (2010). Allzyme Vegpro. http://alltech.perulactea.com/2010/05/31/allzyme- vegpro/

• Altamirano, W. (2012). Efecto de aceite semirefinado de soya en la dieta de cuyes (Cavia porcellus) en crecimiento y engorde. [Tesis de Ingeniero Zootecnista no publicada]. Universidad Nacional Agraria la Molina.

• Caballero, N. (1992). Valor nutricional de panca de maíz: consumo voluntario y digestibilidad en el cuy (Cavia porcellus). [Tesis de Ingeniero Zootecnista no publicada]. Universidad. Nacional Agraria La Molina.

• Cachignia, T. (2012). Probiótico Lactina (Abg2210138) más enzimas (SSF) en dietas Balanceadas a base de palmiste en crecimiento, engorde de cuyes mejorados. [Tesis de Ingeniero Zootecnista, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo] Repositorio Institucional – Escuela Superior Politécnica de Chimborazo.

• Carlón, G. (2007). El uso de enzimas en la alimentación de aves. [Tesis de Médico Veterinario y Zootecnista no publicada]. Universidad Michoacana de San Nicolás Hidalgo.

• Carrillo, O., Vega –Villasante, F., Nolasco, H., & Gallardo, N. (19-22 de noviembre del 2000). Aditivos alimentarios como estimuladores del crecimiento de camarón. V Simposio Internacional de Nutrición Acuícola. Universidad Autónoma de Nuevo León, Yucatán, México.

• Ccahuana, L. (2008). Evaluación del bagazo de marigold en dietas peletizadas con exclusión de forraje verde para cuyes (Cavia porcellus) en crecimiento. [Tesis de Ingeniero Zootecnista no publicada]. Universidad Nacional Agraria la Molina.

• Fischer, G., Maier, J., Rutz, F., & Bermudez V. (2002). Desempenho de Frangos de Corte Alimentados com Dietas à Base de Milho e Farelo de Soja, com ou sem Adição de Enzimas. Revista Brasileira de Zootecnia, 31(1), 402-410. https://doi.org/10.1590/S1516- 35982002000200015

• Guerra, J. (2015). Evaluación del uso de dietas con tres niveles de enzimas digestivas en la alimentación de cuyes en la fase de crecimiento y finalización. [Tesis de Médico Veterinario Zootecnista, Universidad. Central del Ecuador]. Repositorio Institucional – Universidad Central del Ecuador.

• Hoffman, P., & Kester, K. (2013). Estimating Dry Matter Intake of Dairy Heifers. http://www.midwestforage.org/pdf/819.pdf.pdf

• Inga, V. (2008). Evaluación de dos niveles de energía digestible y dos niveles de fibra cruda en dietas de crecimiento con exclusión de forraje para cuyes mejorados (Cavia porcellus). [Tesis de Ingeniero Zootecnista no publicada]. Universidad Nacional Agraria la Molina.

• Leiva, G. (2011). Importancia del uso de enzimas en avicultura. Actualidad Porcina. Recuperado el 28 de febrero del 2017de http://www.actualidadporcina.com/battilana/articu los/inportancia-del-uso-enzimas-en- avicultura.html

• Lozada, P., Jiménez, R., San Martín, F. y Huamán, A. (2008). Efecto de incluir cebada de grano y/o semilla de girasol en una dieta basada en forraje sobre el momento óptimo económico de beneficio de cobayos en el Valle del Mantaro. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú 24(1):25-31. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_art text&pid=S1609-91172013000100003

• Rodríguez-Saldaña, D. (2016). Uso de Enzimas: Consideraciones prácticas y su influencia en los costos de producción del alimento en Ecuador. [Archivo PDF]. https://www.researchgate.net/publication/3266790 17

• Sopla, H. (2017). Utilización de Gallinaza y de un complejo enzimático en la alimentación de cuyes Raza Perú (Cavia porcellus L.) en etapa de recría. [Tesis de Ingeniero Zootecnista, Universidad Nacional Toribio Rodriguez de Mendoza de Amazonas] Repositorio Institucional - Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas.

• Torres, A. (2003). Evaluación de dos niveles de energía y proteína en dietas de crecimiento y engorde para cuyes machos. [Tesis de Ingeniero Zootecnista no publicada]. Universidad Nacional Agraria la Molina.

Downloads

Published

2021-12-30

Issue

Section

Original articles/ Agricultural and Biological Sciences

How to Cite

Bernaola Rodriguez, F. ., Chauca Francia, L. ., & Orrego Vásquez, F. . (2021). Effect of enzymatic supplementation in productive parameters of guinea pigs of (Synthetic Line P 0.625). Anales Científicos, 82(2), 312-317. https://doi.org/10.21704/ac.v82i2.1794