Agronomic and productive characteristics of three varieties of alfalfa (Medicago sativa L.) in the central highlands of Peru

Authors

  • Edgardo Arturo Vilcara Cárdenas Facultad de Agronomía, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú.
  • Fernando Jesús Passoni Telles Facultad de Agronomía, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.21704/ac.v84i2.2000

Keywords:

Alfalfa, varieties , height, dry matter

Abstract

In the Andean region, livestock is sustained by feeding on natural pastures, the same ones that depend on rain for their growth and production. Its poor quality and low yield have a negative effect on the productive indices of cattle. An alternative to this problem is the introduction of improved and permanent pastures of good nutritional value and higher yield, which is why the present work was carried out with the objective of evaluating the agronomic and productive characteristics of three varieties of alfalfa, in the central highlands, in order to select the one with the best performance. The experimental area was 198 m2 (11 m x 18 m) where 96 m2 of alfalfa were established corresponding to three plots of 32 m2 each (4m x 8 m) separated by 1.5 m. The completely randomized experimental design was used with 3 treatments (varieties WL350, WL450 and Hortus401) and 8 repetitions. The variables evaluated were: plant height (AP), fresh green fodder yield (FV) and dry matter (MS) and growth rate (TC). WL350, WL450 and Hortus 401 reached heights of 30.25; 32.75 and 23.50 cm and dry matter of 2 258; 2 714 and 1 813 kg ha-1 corte-1, respectively (p<0.05). The WL450 variety showed a higher growth rate (22.31 kg DM ha-1 day-1) compared to the other two varieties.  It is concluded that the three varieties had good productive performance of forage. WL 450 was the best performing alfalfa variety for the evaluation site conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Acosta, Y., Santiago, F., Escalante, D., Mazorra, C., Cejas, I., Martínez, M., Escobar, A. et al. (2020). Cryoexposure of Neonotonia wightii Wigth and Am seeds enhances field performance of plants. Acta Physiologiae Plantarum, 42(13). https://doi.org/10.1007/s11738-019-3010-y

Álvarez-Vázquez, P., Hernández-Garay, A., Mendoza-Pedroza, S., Rojas-García, A., Wilson-García, C., & Alejos-de la Fuente, J. I. (2018). Producción de diez variedades de alfalfa (Medicago sativa L.) a cuatro años de establecidas. Agrociencia, 52 (6):841-851. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952018000600841

AOAC (2023). Official Methods of Analysis of AOAC INTERNATIONAL, 22 (New York, 2023; nline edn, AOAC Publications, 4 Jan. 2023) Dr. Latimer, George W, Jr. (ed.). https://doi.org/10.1093/9780197610145.001.0001

Avci, M., Cinar, S., Yucel, C., & Inal, I. (2010). Evaluation of some selected alfalfa (Medicago sativa L.) lines for herbage yield and forage quality. Journal of Food, Agriculture & Environment, 8(3-4), 545-549.

Bazán, V., Yamada, G., Coronado, L., & Fuentes, N. (2017). Comportamiento productivo de la alfalfa (Medicago sativa) de la variedad Caravelí sometida al pastoreo en el valle de Huaral. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 28(3), 743-749. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i3.13359

Carbonel, R., Arias, J., Zorogastua, P., Passoni, F., Vilcara, E., & Valencia, M. (2018). Impacto de heladas meteorológicas y agronómicas en alfalfa (Medicago sativa L.) en la región Puno. Anales Científicos, 79(2), 308-315. https://doi.org/10.21704/ac.v79i2.1243

Contreras, J., Cordero, A., Curasma, J., Thimothee, J., & Del Solar, J. (2019). Influencia ambiental sobre el valor nutritivo de alfalfa (Medicago sativa L.) en los andes peruanos. Compendio de Ciencias Veterinarias, 9(1), 7-14. http://dx.doi.org/10.18004/compend.cienc.vet.2019.09.01.07-14

Cubas-Leiva, M., Vallejos-Fernández, L., Florián-Lescano, R., Carrasco-Chilón, W., & Álvarez-García, W. (2022). Evaluación productiva y composición química de seis genotipos de Medicago sativa L. en los Andes del norte de Perú. Pastos y Forrajes. 45. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=269173684007

Domínguez, A., Acuña, J., & Toro, E. (2012). Una comparación entre métodos estadísticos clásicos y técnicas metaheurísticas en el modelamiento estadístico. Scientia Et Technica, 17 (50), 68-77. https://www.redalyc.org/pdf/849/84923878011.pdf

Flores, E., Cáceres, W., Aguirre, L., & Castillo, M. (2020). Efecto de la escarificación en la germinación de semillas de soya forrajera perenne (Neonotonia wightii). Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 31(3), e16728. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172020000300065

Ordoñez, V., Nescier, I., Dovis, V., Gieco, J., Bonvin, C., Ribero, G., & Walker, G. (2019). Productividad y cobertura de cultivares de alfalfa (Medicago sativa L.) de diferentes grados de reposo invernal bajo dos frecuencias de corte. Fave. Sección ciencias agrarias, 18(2), 45-53. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1666-77192019000200004&script=sci_arttext

Passoni F., Arias J., Vilcara E., & Melchor C. (2019). Dinámica estacional del crecimiento, producción de forraje y contenido de proteína en el pasto castilla (Panicum maximum Jacq.) en una zona costera. Anales Científicos, 80 (2), 507-514. http://dx.doi.org/10.21704/ac.v80i2.1486

Ramírez, J., Zambrano, D., Campuzano, J., Verdecia, D., Chacón, E., Arceo, Y., Labrada, J. & Uvidia, C. (2017). El clima y su influencia en la producción de los pastos. Revista electrónica de Veterinaria, 18(6),1-12 https://www.redalyc.org/pdf/636/63651420007.pdf

Rivas, M., Herrera, J., Hernández, A., Vaquera, H., Alejos, J. & Cadena, S. (2020). Rendimiento de cinco variedades de alfalfa durante cuatro años de evaluación. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 11 (n. spe24), 141-152. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i24.2365

Sánchez, P., Maldonado, M., Rojas, A., Torres, N., Herrera, J., Bottini, M., Wilson, C., & Quero, A. (2019). Productividad de variedades de alfalfa en el Valle de México. Acta universitaria, 29, 1-11. https://doi.org/10.15174/au.2019.2202

Srisaikham, S. & Rupitak, Q. (2021). A preliminary study on growth, yield and nutritive value of four varieties of alfalfa and the utilization of alfalfa dehydrated pellets in a total mixed ratio in meat goat diet. CMUJ. Nat. Sci. 20 (1). https://doi.org/10.12982/CMUJNS.2021.003

Yan-Jie Gu, Cheng-Long Han, Jing-Wei Fan, Xiao-Peng Shi, Meng Kong, Xiao-Yan Shi., Kadambot H.M. Siddique, Yang-Yang Zhao & Feng-Min Li. (2018). Alfalfa forage yield, soil water and P availability in response to plastic film mulch and P fertilization in a semiarid environment. Field Crops Research, 215:94-103. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2017.10.010

Downloads

Published

2023-09-15

Issue

Section

Artículo original / Research Article

How to Cite

Vilcara Cárdenas, E. A., & Passoni Telles, F. J. (2023). Agronomic and productive characteristics of three varieties of alfalfa (Medicago sativa L.) in the central highlands of Peru. Anales Científicos, 84(2), 110-116. https://doi.org/10.21704/ac.v84i2.2000