Characterisation of avocado and asparagus farms in the Chavimochic irrigation project in La Libertad, Peru
DOI:
https://doi.org/10.21704/pja.v3i3.1342Keywords:
Avocado, asparagus, characterisation, farms, Chavimochic irrigationAbstract
The Chavimochic irrigation project is one of the leading projects in Peru. In this project, irrigation water is derived from the Santa river to irrigate the valleys of Chao, Viru, and Moche, including desert zones between valleys. In this study, we aimed to characterise the Hass avocado and asparagus farms in desert areas of the Chavimochic irrigation project. Social, economic and environmental information was collected through structured surveys of 12 asparagus and 17 avocado farms. Four groups of asparagus farms and three groups of avocado farms were identified based on principal component and cluster analyses. Profitability of the avocado crop was higher than that of the asparagus crop, and irrigation caused more significant variability in the crop yield of avocado than that of asparagus. From the social perspective, the income of farm personnel was related to the level of education, and female personnel showed more participation in the Chavimochic irrigation project than in other agroecosystems of Peru.
Downloads
References
Ambrus, Á., & Yang, Y. Z. (2015). Global harmonization of maximum residue limits for pesticides. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64(1), 30–35.
Barnett, H. L., & Hunter, B. (1998). Illustrated genera of imperfect fungi. Third Edition. Macmillan Publishing Company. USA. 218 p.
Castillo, J. (2006). Prodiplosis longifilia Gagné en la Irrigación Chavimochic La Libertad. Arenagro 2, 10–19.
Castillo, J. (2019). Desarrollo de un Programa de Manejo Integrado de Plagas para Espárrago (Asparragus officinalis L.) en la Irrigación de Chavimochic. Thesis of Doctorado en Agricultura Sustentable. Escuela de Posgrado Universidad Nacional Agraria la Molina. 214 pp.
Collantes, R., & Rodríguez, A. (2015). Sustentabilidad de los agroecosistemas de palto (Persea americana Mill.) y mandarina (Citrus spp) en cañete, Líma, Perú. Revista Tecnología y Desarrollo, 13(1), 027–034.
Delgado de la Flor, F. L., Montauban R., & Hurtado F. (1987). Manual Del Cultivo De Espárrago. ICE. Lima- Perú. 130 pp.
Delgado, M. A. (2016). Manejo Integrado de Enfermedades de Espárrago en el Perú. Universidad Nacional Antenor Orrego, pp 170.
Escobar, E., & Berdegué, J. A. (1990). Conceptos y metodologías para tipificación de sistemas de finca: La experiencia de RIMISP (Red Internacional de Metodologías de Investigación de Sistemas de Producción). In, E. Escobar & J.A. Berdegué (Eds) Tipificación de Sistemas de Producción Agrícola. Rimisp-Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural. Santiago de Chile. (p. 13–44). Retrieved from: http://www.fao.org/americas/representante/publicaciones-libros/es/
French, E., & Torres, H. (1980). Métodos de Investigación Fitopatológica. Instituto Interamericano de Ciencias Agrícolas. San José. Costa Rica. 289 pp.
Gilbert-López, B., García-Reyes, J. F., & Molina-Díaz, A. (2009). Sample treatment and determination of pesticide residues in fatty vegetable matrices: A review. Talanta, 79(2), 109–128.
Junta de Riego Presurizado de Chao, Virú y Moche. (2016). Registro de cultivos de la Irrigación de Chavimochic. Boletín Anual. 25 p.
Li, Z. (2018). Evaluation of regulatory variation and theoretical health risk for pesticide maximum residue limits in food. Journal of Environmental Management, 219, 153–167. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2018.04.067
Maraví, J., Buendía, O., Alvarado, L., Borjas, R., Castro-Cepero, V., & Julca-Otiniano, A. (2018). Characterization of pineapple farms (Ananas comosus var. comosus) in Cuyani Microbasin, Pichanaki District, Chanchamayo Province (Junín, Perú). Peruvian Journal of Agronomy 2(1), 20–27. http://dx.doi.org/10.21704/pja.v2i1.1130
Miranda, D., & Carranza, C. (2013). Caracterización, Clasificación y Tipificación de los Sistemas Productivos de Caducifolios con énfasis en duraznero, manzano, ciruelo y peral . In D. Miranda, G. Fisher and C. Carranza (Eds): Los frutales caducifolios en Colombia. Situación actual, sistemas de cultivo y plan de desarrollo.. Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas. Primera Edición. Bogotá. Retrieved from: https://repository.agrosavia.co/bitstream/handle/20.500.12324/33528/67946.pdf?sequence=1&isAllowed=y-page=23
Muñoz, I. (2016). Agroexportación y sobreexplotación del acuífero de Ica en Perú. Antropológica, 34(37), 115–138.
Ortiz, M. (2018). Reconfiguración del negocio del espárrago. Revista Cultura Orgánica, 28–35.
Ortuño, S., & Coronel de Renolfi, M. (2005). Tipificación de los sistemas productivos agropecuarios en el área de riego de Santiago del estero, Argentina. Universidad Nacional Autónoma de México. Revista Latinoamericana de Economía 36(140), 63–88.
Pinedo, R., Gómez, L., & Julca, A. (2018). Sostenibilidad de sistemas de producción de quinua (Chenopodium quinoa Wild.) Ecosistemas y Recursos Agropecuarios 5(15), 339–409. http://dx.doi.org/10.19136/era.a5n15.1734
Salazar, B. (2012). El secreto del boom del espárrago: la sobreexplotación del agua. La Revista Agraria, 139, 10–11. Lima: CEPES.
Sarandón, S., & Flores, C. (2014). Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de agroecosistemas sustentables. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Universidad Nacional de la Plata. 467 pp.
SENASA. (2014). Protocolo de requerimientos fitosanitarios para la exportación de palta del Perú a China.. [On line] [30 Setiembre 2018]. Retrieved from: https://www.senasa.gob.pe /senasa / descargasarchivos
Tuesta, O., Julca, A., Borja, R., Rodríguez, P., & Santistevan, M. (2014). Tipología de fincas cacaoteras en la subcuenca media del río Huayabamba, distrito de Huicungo (San Martin, Perú). Ecología Aplicada 13(2), 71–78. http://dx.doi.org/10.21704/rea.v13i1-2.457
Valerio, D., García, A., Acero, R., Castaldo, A., Perea, J. M., & Martos, J. (2004). Metodología para la caracterización y tipificación de sistemas ganaderos [On line]. Curso Producción animal y gestión. Documentos de trabajo. Dpto. Producción Animal. Universidad de Córdoba. DT 1, Vol. 1. Retrieved from: http://www.uco.es/zootecniaygestion/img/pictorex/14_19_10_sistemas2.pdf
Teliz, D. (2006). El Aguacate y su Manejo Integrado. Mundi Prensa. Mexico. 219 pp.