Optimal agronomic factors for commercial sweet potato production (Ipomoea batatas L., cv. Jonathan) on the Peruvian Central Coast

Authors

  • Karen Julca-Izquierdo Estación Experimental Agraria Chincha, Dirección de Desarrollo Tecnológico Agrario, Instituto Nacional de Innovación Agraria, Chincha, Ica 11750, Perú https://orcid.org/0000-0002-3142-6405
  • Mayra Mendoza-Cerna Estación Experimental Agraria Chincha, Dirección de Desarrollo Tecnológico Agrario, Instituto Nacional de Innovación Agraria, Chincha, Ica 11750, Perú. https://orcid.org/0000-0001-9029-4070
  • Vidal Villagómez-Castillo Facultad de Agronomía. Dirección de Programa de Investigación en Raíces y Tuberosas, Universidad Nacional Agraria La Molina, La Molina, 15024, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.21704/ac.v82i1.1749

Keywords:

commercial roots, Ipomoea batatas cv., Jonathan, seed quality, planting distance, sweet potato fertilization

Abstract

The objective of the present study was to analyze the effect of three factors as type of seed, seed density and crop fertilization on the yields of commercial sweet potato roots cv. Jonathan. Four variables were analyzed: total root yield, commercial roots yield, non-commercial root yield and total dry matter. The experiment design was a randomized complete block factorial arrangement 2Sx2Dx2F, with two levels in each factor: common seed and basic seed, 20 cm and 40 cm spacing between cuttings, low and medium fertilization. The results showed that there is no interaction among the factors evaluated. The average planting density factor was statistically higher in all treatments with the spacing of 20 cm between cuttings; both commercial roots yield and other variables evaluated. In all treatments, commercial yield ensured the economic return of production, T5 treatment (basic seed, 20 cm spacing between cuttings and low fertilization) showed the highest yield average with 23.35 kg, and the average of the entire harvest of 83.84% of commercial roots.

Downloads

Download data is not yet available.

References

• Alicai, T., Fenby, N.S., Gibson, R.W., Adipala, E., Vetten, H.J., Foster, G.D., & Seal, S.E. (1999). Occurrence of two serotypes of sweet potato chlorotic stunt virus in East Africa and their associated differences in coat protein and HSP70 homologue gene sequences. Plant Pathol. 48, 718-726.

• Anguiz R., & Canto-Sáenz M. (1991). Reacción de cultivares de camote (Ipomoea batatas (L.) Lam.) a Pratylenchus flakkensis Seinhorst. Nematrópica 21(2), 197-201.

• Balmaceda C. (1968). Estudio de Tres Densidades de Siembra y Cuatro Niveles de Nitrógeno en el cultivo del camote. Tesis UNALM. Lima, Perú.

• Cantoral E., Chavez A., & Flores A. (2020). Nueva variedad de camote (Ipomoea batatas L. Lam.) con mejores características agronómicas y comerciales. Scientia Agropecuaria 11(1), 39-48.

• Carpio, R.V., Sotelo, A., & Grüneberg, W.J. (2017). Contenido de β-Caroteno, Hierro y Zinc, Efecto de Almacenamiento y Tipo de Cocción de Genotipos de Camote (Ipomoea batatas L.). Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú 28(2), 242-254.

• Castillo, R., Brenes, A., Esker, P., & Gómez, A. (2014). Evaluación Agronómica de trece genotipos de camote (Ipomoea batatas L.). Agronomía Costarricense 38(2), 67-81.

• Centro Internacional de la Papa. [CIP]. (2004). El camote: un gigante dormido. Publicaciones del CIP. Lima.

• Clark, C., Davis, J., Abad, J., Cuellar, W., Fuentes, S., Kreuze, J., William R., Mukasa, S., Tugume, A., Tairo, F., & Valkonen J. (2012). Sweetpotato Viruses: 15 Years of Progress on Understanding and Managing Complex Diseases. The American Phytopathological Society. Plant Disease. 96(2),168-185. https://doi.org/10.1094/PDIS-07-11-0550.

• Del Carpio, B.R. (1987). Investigaciones y experiencias en el cultivo del camote en la Costa Central del Perú. Lima, Perú.

• Del Valle, L. (2012). Producción, multiplicación y manejo de propágulos de batata de sanidad controlada. 1ra Edición. INTA. Argentina. 78 pp.

• Díaz, L. (1990). El cultivo del camote en el Perú. II Curso Internacional sobre el cultivo del camote. Argentina. INTA-CIP.

• Forquer, F. (1978). La batata (camote): estudio de la planta y su producción comercial. Editorial HemisferioSur S.A. primera edición. Buenos Aires, Argentina. 144 pp.

• Fersini, A. (1975). El cultivo de la batata. Editorial Diana S.A. Primera edición. México 124 pp.

• Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO]. (2019). FAOSTAT. FAO. Disponible en: http://www.fao.org/faostat/en/#data

• Glato, K., Aidam, A., Ardo, N., Bassirou. D., Couderc, M., Zekraoui, L., Scarcelli, N., Barnaud, A., & Vigouroux, Y. (2017). Structure of sweet potato (Ipomoea batatas) diversity in West Africa covaries with a climatic gradient. PLoS ONE 12(5), e0177697.

• Gutiérrez, D.L., Fuentes, S., & Salazar, L.F. (2003). Sweetpotato Virus Disease (SPVD): Distribution, Incidence, and Effect on Sweetpotato Yield in Peru. Plant Dis. 87(3),297‐302. https://doi.org/10.1094/PDIS.2003.87.3.297

• Jaramillo, P. (2002). Introducción a la ciencia del suelo. Recuperado de: https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/70085.

• Kreuze, J. F., Kareijea, R.F., Gibson, R. W., & Valkonen, J.P.T. (2000). Comparison of coat protein gene sequences show that East African isolates of Sweet potato feathery mottle virus form a genetically distinct group. Arch. Virol. 145, 567-574.

• Koo, W. (2019). Camote Perú exportación 2019 marzo. AgrodataPerú. Revisado en abril del 2019. Disponible en: https://www.agrodataperu.com/2019/04/camote -peru-exportacion-2019-marzo.html

• La Revista Agraria. (2004). El camote: su sabor y su valor. La Revista Agraria. 60. Noviembre del 2004. Lima-Perú.

• Mariuxi, C., Corbeña, G., Álvarez, H., Castro, L., & Cárdenas, F. (2011). Caracterización agronómica de germoplasma de camote (Ipomoea batatas L.) en Manabí. Espam Ciencia 2(2), 37-43.

• Marcano A., J., & Díaz L. (1993). Efecto de la Aplicación de Seis Combinaciones de N, P, K sobre el Rendimiento de Raíces y Follaje de Batata. Tesis de Estación Experimental Yaracuy. Venezuela.

• Ministerio de Agricultura y Riego [MINAGRI]. (2018). Encuesta Nacional de Intenciones de Siembras 2018. Disponible en: https://www.midagri.gob.pe/portal/orientacionproductor

• Moyer, J. W., & Salazar, L.F. (1989). Viruses and virus like diseases of sweet potato. Plant Dis. 73, 451-455.

• Rodríguez-Delfín, A., Posadas, A., & Quiroz, R. (2014). Rendimiento y absorción de algunos nutrimentos en plantas de camote cultivadas con estrés hídrico y salino. Revista Chapingo Serie Horticultura 20(1), 19-28.

• Salazar, E., Méndez O., González J., Moreno M.; García D., Belén D., Medina, C., & Ojeda C.; Griman N. (2010). Efecto del secado y tratamiento con ácido cítrico sobre la degradación de carotenoides en harinas de batata (Ipomoea batatas L.). Facultad Agronomía 27, 112-124.

• Sanchez, M., & Rivera, L. (2018). Aplicación de dos modalidades de riego por goteo en el crecimiento y producción de camote (Ipomoea batatas L., variedad INIA 320). Anales Científicos 79 (1), 144 – 150 (2018).

• Software Analytics & Solutions (SAS). 2014. Disponible en: https://www.sas.com/es_pe/trials.html

• Thomas R., & Clark C. (1983). Populations dynamics of Meloidogyne incognita and Rotylenchulus reniformis alone and in combination, and their effects on sweetpotato. Journal of Nematology 15(2), 204-211.

• Villagómez, C.V. (2013). Publicación del Cultivo de Camote. Programa de Investigación en Raíces y Tuberosas. La Molina, Lima-Perú.

• Villalpando, J., & Ruiz, A. (1993). Observaciones Agrometeorológicas y su uso en la agricultura. Editorial Lumusa, México. p. 133

Downloads

Published

2021-09-20

Issue

Section

Original articles/ Agricultural and Biological Sciences

How to Cite

Julca-Izquierdo, K., Mendoza-Cerna, M., & Villagómez-Castillo, V. (2021). Optimal agronomic factors for commercial sweet potato production (Ipomoea batatas L., cv. Jonathan) on the Peruvian Central Coast. Anales Científicos, 82(1), 141-151. https://doi.org/10.21704/ac.v82i1.1749

Most read articles by the same author(s)

<< < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>