Lexicon of aphrodisiac drinks from the Peruvian jungle: A lexicographical perspective and approach

Authors

  • Janeth Reyes Capcha Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Sofía Gonzales Jesús Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.21704/rtn.v17i2.2033

Keywords:

lexicography, Peruvian Amazon, aphrodisiac drinks, lexicon

Abstract

Peru is a country that stands out for its diverse gastronomy and culinary art. This same diversity is reflected in the names of each dish and drink, which may be the result of the convergence of customs and traditions. Through the development of the present study we seek to make a lexicographic proposal on the names of liquors, cocktails and aphrodisiac drinks of the Peruvian jungle and define them in correspondence with the guidelines of the Diccionario de la lengua española (DLE); in addition, to identify and record the grammatical categories, as well as the diatopic marks. Methodologically, the research is qualitative in approach and descriptive in scope. The corpus is constituted by ninety-five (95) lexical entries. Among the conclusions, it is highlighted that the names of the beverages correspond, for the most part, to metaphorization processes, since the words used to name them present a sense different from the objective meaning; furthermore, a significant number come from Quechua, followed by Spanish. Also, that some of the terms are not only used to name beverages, but also form part of everyday expressions that are usually used in friendly and family environments, which favor the construction and strengthening of the regional identity of the inhabitants of Iquitos.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Academia Peruana de la Lengua. (2022). Diccionario de peruanismos en línea. https://diperu.apl.org.pe/

Asociación de Academias de la Lengua Española. (2010). Diccionario de Americanismos. https://www.asale.org/damer/

Calvo, J. (2014). Diccionario Etimológico de palabras del Perú. Universidad Ricardo Palma.

Chirif, A. (2005). Biodiversidad amazónica y gastronomía regional. Folia Amazónica, 14(2), 91-98. https://doi.org/10.24841/fa.v14i2.148

Chirif, A. (2016). Diccionario amazónico/Voces del castellano en la selva peruana. Centro Amazónico de Antropología y Aplicación Práctica, Lluvia Editores.

Crystal, D. (1980). A Dictionary of Linguistics and Phonetics. Blackwell.

Eluerd, R. (2000). La lexicologie. La science des mots. Communication et Langages, 125(3), 122-123. https://acortar.link/Uoeb5P

Falcón, P. (2015). Relatos orales y el léxico en el asháninka del Perené. Escritura y Pensamiento, 18(36), 95-116. https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/letras/article/view/13674

Hernández, R., Fernández, C. y Baptista, P. (2014). Metodología de la investigación (6.ª ed.). McGraw Hill Education.

Loayza-Maturrano, E. (2020). Análisis semiótico del lexicón de la comida peruana amazónica. Revista ConCiencia EPG, 5(2), 90-109. https://doi.org/10.32654/CONCIENCIAEPG.5-2.6

Martínez de Sousa, J. (1995). Diccionario de lexicografía práctica. Biblograf.

Marticorena, M. (2010). El castellano amazónico del Perú. Instituto de Investigaciones Educativas e Históricas de la Amazonía Peruana.

Moreno da Silva, F. y Bevilacqua, C. (2021). Proposta de dicionário das ciências do léxico com base nas publicações dos membros do gtlex/anpoll. Delta, 32(8), 1-23. https://doi.org/10.1590/1678-460X202238251021

Naar, C. (1999). Amazonía: cocinas regionales peruanas - 1. Universidad San Martín de Porres (USMP).

Pijoan, M. (2002). Los afrodisíacos, ¿mito o realidad? Offarm, 21(9), 146-156. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-pdf-13038747

Plasencia, R. (2007). Turismo y re-creación étnica en la selva peruana. Investigaciones Sociales, 11(18), 401-430. https://doi.org/10.15381/is.v11i18.7152

Porto Dapena, J. (2002). Manual de técnica lexicográfica. Arco/Libros.

Ramírez, L. (2003). El español amazónico hablado en el Perú: hacia una sistematización de este dialecto. Juan Gutemberg.

Real Academia Española. (2014). Diccionario de la lengua española (23.a ed.). https://dle.rae.es/

Real Academia Española. (2014a). Afrodisíaco. En Diccionario de la Real Academia Española. Recuperado el 27 de junio de 2023, de https://dle.rae.es/afrodis%C3%ADaco

Real Academia Española. (2014b). Lexicografía. En Diccionario de la Real Academia Española. Recuperado el 27 de junio de 2023, de https://dle.rae.es/exicograf%C3%ADa?m=form

Reyes, J. (2022). Lengua y Sociedad (2020). Revista del Instituto de Investigación de Lingüística Aplicada (CILA) de la Facultad de Letras y Ciencias Humanas y Universidad Nacional Mayor de San Marcos: Volumen 19, n.° 2, diciembre, 183 pp. Lengua y Sociedad, 21(2), 629-634. https://doi.org/10.15381/lengsoc.v21i2.24201

Reyes, J. (2023). Lengua y Sociedad. (2022). Revista del Instituto de Investigación de Lingüística Aplicada (CILA) de la Facultad de Letras y Ciencias Humanas y Universidad Nacional Mayor de San Marcos: Volumen 21, n.° 1, junio, 517 pp. Lengua y Sociedad, 22(1), 643-650. https://doi.org/10.15381/lengsoc.v22i1.25322

Rosales, H. (2019). Estudio comparativo y lexicográfico del léxico tarapotino [Tesis de licenciatura, Universidad Nacional Mayor de San Marcos]. Cybertesis. https://cybertesis.unmsm.edu.pe/handle/20.500.12672/14815

Salazar, M. (2008). Aspectos lingüísticos y culturales en la traducción inversa de folletos turísticos [Tesis de maestría, Universidad Nacional de Costa Rica]. UNA. https://www.mogap.net/pmt/MariaLauraSalazar.pdf

Serrano-C, O. (2018). Analyse sémantico-lexicale et terminologique. Folios, (47), 153-163. https://www.redalyc.org/rnal/3459/345958295010/345958295010.pdf

Tovar, E. (1966). Vocabulario del Oriente Peruano. Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Trigo, E., Romero, M. y Santos, I. (2019). Aproximación al léxico gastronómico dialectal andaluz desde los repertorios de disponibilidad léxica para una propuesta didáctica. Verba Hispánica, 27(1), 115-130. https://doi.org/10.4312/vh.27.1.115-130

Ziemendorff, S. (2008). Sustancias estimulantes y brebajes afrodisíacos en la tradición de la Amazonía peruana. Culturas Populares. Revista Electrónica, (7), 1-7. http://www.culturaspopulares.org/textos7/articulos/ziemendorff.pdf

Published

2023-12-30

How to Cite

Reyes Capcha, J. ., & Gonzales Jesús, S. (2023). Lexicon of aphrodisiac drinks from the Peruvian jungle: A lexicographical perspective and approach. Tierra Nuestra, 17(2), 107-131. https://doi.org/10.21704/rtn.v17i2.2033

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>